Wwwärlden

Att vi människor är bra på att vara uppkopplade vet vi. Utan vårt internet skulle vi nästintill vara halva människor, och hur skulle det gå med vårt jobb och alla våra jobbkontakter? Världen skulle rasera!

Men hur ser det ut runtom i världen. När det gäller siffror så är det svårt att inte tro dem och man får en blick av hur världen ser ut och dess skeva fördelning. I en artikel i Resume.se så kan vi ta del av att det finns nästan lika många mobilabonnemang som det finns människor runt om vi världen. Och det är inte så att alla världens människor har ett mobilabonnemang var. Nej! Här kommer lite snabba punkter från artikeln:

  • Det är fortfarande 4,4 miljarder människor som saknar uppkoppling mot nätet
  • Detta är ungefär 1,1 miljarder hushåll.
  • Förra året, 2012, fick 250 miljoner nya människor en uppkoppling.
  • Av de som saknar uppkoppling lever 90% i utvecklingsländer.
  • På den lista som ITU tar fram över länders utveckling inom informations- och kommunikationsområde så ligger Sverige på andra plats och Sydkorea toppar, som de gjort de tre senaste året.

I en värld där det ses som självklar att vi ska interagera mellan långa avstånd genom nätet så blir det problematiskt när alla inte har den tillgången. Och hur skulle det vara om hela världen var uppkopplad. Det här med IP-adresserna är en otroligt spännande fråga.

IP-adressernas vara eller icke vara

De gamla adresserna som spåddes skulle vara här för evigt och aldrig någonsin kunna ta slut har precis gjort det. IP-adresserna är, kan man säga, ett telefonnummer som är unikt för alla datorer för att identifiera uppkopplade datorer. När man i begynnelsen av internets tid tog fram dessa så såg man inte att det skulle bli ett problem med att dessa adresser skulle ta slut. Man såg helt enkelt inte potentialen och att internet skulle bli en sådan kraft som helt skulle dominera våra liv. Utan dessa nummer skulle inte internet fungera då det är som vi vid dessa nummer kopplar upp oss och länkar oss samman. “IP” står för internetprotokoll och är det sätt som datorerna kommunicerar med varandra. Om nu dessa nummer tagit slut betyder det att ett nytt system måste införas. Och innan det är helt på sin plats kan det komma till att bli mycket störningar. Det system som används nu kallas för IPv4 och det som vi ska gå över till kallas för IPv6. Det nuvarande systemet tillåter endast 4 miljoner användare, eller adresser, och med det nya systemet så kommer alla människor som går på denna jord att kunna få ett nummer. Vad som är nu är att ungefär 80% av alla internetleverantörer verkar ha det stöd som krävs för att byta till det nya systemet. Och innan alla har gjort det kan det bli störningar i vissa program. För oss användare handlar det om att vi kan bli tvungna att byta ut våra modem eller routrar. Men det är något som vi kommer att göra med en klackspark när vi vill leva i en www-värld. Och kanske är det även viktigt att reflektera på avd detta betyder att vi alltid måste vara uppkopplade? Kanske bör du stänga ner under en helg för att reflektera över livet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *