Webbhotell?

Funderar du på att starta en affärsverksamhet och behöver en ordentlig hemsida eller är du kanske en skribent som vill satsa mer seriöst på ditt skrivande? Då kan det vara en god idé att hyra in sig på ett webbhotell!

4392659-connected-peopleMånga som inte är bevandrade i IT–världen kliar sig förmodligen i huvudet när de läser ordet ”Webbhotell” och undrar förmodligen vad det kan tänkas vara för något. Kan det kanske vara ett hotell som man bokar en natt på för att få surfa eller är det kanske ett virituellt hotell? Den senare frågan är faktiskt inte alls långt ifrån sanningen. Ett webbhotell är faktiskt som ett virituellt hotell!

Så fungerar ett webbhotell

För att kunna publicera innehåll smidigt på nätet krävs en server, men om du vill slippa att skaffa dig en egen server så kan du via ett webbhotell hyra in dig hos en servervärd. Detta innebär att du kan publicera en hemsida och använda e-post utan att vara uppkopplad på en egen server – den står värden för. Värden har en dator som är internetansluten och kallas då för webbserver. Via denna webbserver kan flera olika användare lägga upp och publicera sina egna unika hemsidor, utan att de på något vis störs av varandra. Men för att detta ska vara möjligt behöver varje användare ett unikt domännamn vilket utgör själva adressen till hemsidan så som exempelvis denna sajt. Nordita.se. Men att välja ett unik domännamn kan vara svårt men genom att exempelvis söka efter lediga domäner hos UnoEuro kan man snabbt få en bild av vilka namn som är lediga och vilka som redan finns. Skulle du exempelvis söka på Nordita.se så skulle du snabbt meddelas att just det namnet redan finns, men samtidigt få förslag på varianter av domännamnet så som Nordita.eu som just nu är lediga domäner.

Två olika typer av domäner:

  • ccTLD (Conrty code top-level domain)eller Nationella toppdomäner – är landsbundna och domänerna är bundna till ett visst geografiskt område så som .se vilket innebär att detta är en svensk hemsida eller exempelvis .eu vilket omfattar hela EU:s geografiska område och så vidare. Med andra ord kan man genom dessa se vilket land en hemsida tillhör.
  • gTLD (Generic top-level domain) eller Generiska Toppdomäner – är avsedda för kommersiella organisationer och slutar på .com, .org eller .net och kännetecknas vanligtvis av att slutkombinationen består av tre bokstäver istället tillskillnad mot de nationella toppdomänerna som endast har två. Ändelsens form har även betydelse (eller ska ha betydelse) så som .org brukar vanligtvis syfta till välgörenhetssajter eller icke-vinsttagande sajter och .com brukar vanligtvis vara domänen för shoppingsajter och liknande.

637453-network-communicationVem får köpa domännamn?

När internet bara var barnet var det en del finurliga människor som köpte flera domännamn och toppdomäner med namnet på kända varumärken och när då varumärket själva skulle lansera en hemsida så fanns deras namn ej ledigt. Detta innebar att ägarna till det varumärke som utsatts för detta snällt fick köpa tillbaka sitt namn av personen som köpt domänen. Idag är detta inte möjligt. Numera har man specifika regler för vem som får använda ett visst varumärkes namn och logga då immaterialrätten utvecklats och lagstadgats på ett tydligare sätt än vad den var tidigare. Dock kan vilken människa som helst hyra in sig på ett webbhotell och skaffa sig en helt egen sajt med ett unikt domännamn – så länge namnet inte strider kring lagstadgade principer och regler!