USBminnet gör vardagen lättare

Sedan USBminnet gjorde entré på den svenska marknaden har det blivit betydligt lättare att både transportera filer och flytta dem mellan olika datorer. Det är bara att stoppa in ett USBminne i datorns USB-port och föra över de filer man behöver till minnet. Utvecklingen har gått snabbt, och numera kan man klämma in flera gigabyte på ett minne som inte är mycket större än en cigarettändare.

På många sätt har USBminnet revolutionerat datahanteringen, och kanske inneburit en större revolution än de molntjänster för datalagring som också kommit de senaste åren. Budgetpropositionen, den ”nådiga luntan” levereras numera på ett USBminne, den läggs inte ut på ett Dropbox-konto, och så kommer det nog att förbli.

USBminnen har nämligen den fördelen framför andra att ingen som inte har minnet i sin ägo kommer åt informationen. Ett konto hos en molntjänst kan alltid hackas på något sätt. Det här har insetts av en del fildelare, som numera bara delar filer fysiskt, från ett USBminne till ett annat. Sådana utbyten går heller inte att övervaka, eftersom de inte lämnar några spår. All form av fildelning är naturligtvis olaglig, men det kan vara bra att veta hur man kan göra om man vill vara helt säker på att ingen obehörig kommer åt informationen.