Mobilen klarar det mesta

För ganska många år sedan fanns en annons med ett foto av en högstadie- eller gymnasieklass. Under bilden stod något i stil med: ”Att alla elever i den här klassen har en mobiltelefon säger en del om utvecklingen. Att alla är döva säger lite till.” Det är länge sedan mobiltelefonen endast användes till att ringa med, men frågan är om någon, för tjugo år sedan, hade kunnat förutspå hur många användningsområden som skulle uppstå för ”nallen”.

I en den kommuner använder hemtjänsten koder som skickas till personalens mobiltelefoner för att komma in hos de äldre. Koderna har begränsad giltighet, vilket gör att man slipper bära med sig nycklar, samtidigt som risken för att obehöriga tar sig in minskar. En del vill se en liknande utveckling även för privatpersoner, och hoppas att man genom internetbank i mobilen även ska slippa använda betalkort.

Telefonväxel är en annan funktion som har börjat tas över av mobiltelefonerna. Det finns företag som hyr ut mobila telefonväxlar, och då behövs, till skillnad från i traditionella växlar, väldigt lite utrustning.

Mobiltelefonen har även blivit en plattform att räkna med i spelbranschen, vilket inte minst bevisas av den finska framgångssagan Angry Birds. Många nya spel släpps i mobilversioner, och många gamla klassiker återuppstår som mobilspel.