Mobilberoende

Det ständigt ökande användandet av smarta telefoner har nu resulterat i en debatt i samma andra som debatten kring spel-, alkohol- och drogmissbruk. Frågan är följande: vad är mobilmissbruk och är du en mobilmissbrukare?

”Det är oftast unga kvinnor det handlar om. De verkar i högre utsträckning än män ha ett behov av att ständigt vara uppkopplade – och löper större risk att hamna i ett mobilberoende. – Om du tittar dig omkring ser du väldigt många kvinnor i 20-årsåldern med smarta telefoner. De pratar i mobilen när de kör bil. De är ständigt uppkopplade och inloggade på Facebook, Instagram och andra sociala nätverk, säger Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens behandlingshem” läs mer här.

Enligt Thörn kan de smarta telefonerna ses som den största boven för människor med exempelvis spelberoende och köpberoende personer då telefonerna underlättar för dem att mata sitt beroende, i den meningen att möjligheten att koppla upp sig på nätet ständigt är närvarande. Lösningen på problemet är, anser han, att kasta bort sin smarta telefon och istället köpa en utan internetuppkoppling

Är du mobilmissbrukare?

För att veta om man själv har ett mobilberoende finns det vissa tendenser man ska titta på, exempelvis att man har en benägenhet att ta med sig sin telefon vart man än går, känner behov av att vara uppkopplad för länge för ofta och om man kommer på sig själv med att smyga med sitt användande av mobiltelefonen. När dessa tendenser stämmer överens med ens personliga beteende bör man se över sitt mobilanvändande, då detta indikerar att man befinner sig i riskzonen för ett mobilmissbruk.

Mobilkamera header