Finanssektorn på nätet

En av de tidiga branscherna att hamna online på allvar var finansbranschen. Huvudanledningen var förstås att så stor del av finanssektorns affärer lämpar sig väldigt väl för handel online. Att aktiehandel sker på nätet är bara en naturlig förlängning av hur börsen fungerar, att hantering av bankkonton och liknande flyttar online är heller inget konstigt. Bankerna hade ju redan system för detta och det enda som krävdes var att dessa fick en internetapplikation.

Det finns förstås fler anledningar till finansbranschens snabba internetanpassning och jag skulle vilja titta lite närmare på en särskild. För att vara en bra aktiehandlare t ex krävs att man är tidigt ute, en sjusovande aktiehaj är en utfattig aktiehaj. Det gäller att investera före alla andra om man vill tjäna ordentligt med pengar. Det är helt naturligt att Avanza var så tidigt ute som de var för om man till vardags investerar i företag som man räknar med kommer växa så behöver man vara progressiv till naturen.

En bransch som är relativt ny i Sverige och väldigt omdebatterad är smslån. Under några månader gick branschen från att inte finnas till att vara ett ganska stort fenomen och detta beror på att smslångivare agerade online. Det här är en finansnisch som över huvudtaget inte skulle finnas om det inte var för deras snabba anpassning  till nätet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *