Boo.com

Boo.com var en webshop som sålde märkeskläder och gick i konkurs i mitten av maj 2000. Det här var på ett sätt början av den sprickande internetbubblan, och det var en av de största händelserna i branschen under de här månaderna. Det är svårt att säga exakt vad som gick så fel, men det finns de som säger att webbsidan man använde sig av hade flera stora brister som gjorde att det tog för lång tid att ladda sidan.

Två svenskar bestämde sig för att satsa på att sälja skor och sportkläder och bjuda på leveranskostnaden. Innan företaget kunde bli lönsamt krävdes det en ungefärlig summa på 100 miljoner dollar. Allt gick som det skulle och kontor började öppnas världen över, bland annat i New York, Paris och Madrid. Sidan var nyskapande med en virtuell provdocka och man kunde vrida och vända på alla varor.

Det tog nästan ett halvår efter webbplatsens planerade öppning tills den faktiskt lades upp för allmänheten. Tyvärr handlade nu inte folk alls så mycket som man väntat sig, och Apple-användare kunde inte överhuvudtaget komma in på sidan. Ekonomin såg inte alls bra ut under 2000. Så man sparkade 130 anställda och flera nya lån behövde tas. Till slut gick det inte längre och den 17 maj 2000 begärde företaget likvidation. Vid det här laget hade ägarna satsat 125 miljoner dollar. Den totala skulden låg på 178 miljoner brittiska pund, medan tillgångarna enbart bestod av 19 miljoner pund.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *